5 myter om strøm

Når ting blir sagt ofte nok har det en tendens til å bli en uskreven sannhet. Her er fem påstander mange lar seg lure av.

Vi tok oss en runde på huset og sjekket opp hvilke myter våre kollegaer hadde hørt om strøm. Nå må det sies at vi er litt mer enn gjennomsnittlig interessert i temaet og har full forståelse for at det kan være vanskelig å forstå. It’s a jungle!

1. Det er dyrt å lade mobilen!

FEIL!! Heldigvis 😉 …det er dyrt nok å skaffe seg en mobil spør du oss. Setter du denne favorittdingsen på lading hver dag koster det deg faktisk bare 4-5 kr i ÅRET.

2. Vaskemaskinen og tørketrommelen er strømslukere

FEIL! Mange tror at vaskemaskinen og tørketrommelen er en stor utgiftspost for en familie, men det stemmer faktisk ikke.  Med tanke på at en gjennomsnittsfamilie med enebolig bruker ca. 25 000 kWh i året, utgjør klesvask bare en liten del av regnestykket. Av totalforbruket per år bruker vaskemaskinen 520 kWh og tørketrommelen 470 kWh.

Omregnet til kroner og øre blir det litt over tusen kroner. Ja, vi snakker fremdeles per år her folkens! For under 3 kroner dag er i alle fall vi glade for at vi slipper å vaske klær for hånd i en iskald vaskekjeller😉

3. Ikke skru opp og ned romtemperaturen

FEIL! følge Enova bruker vi i gjennomsnitt 55% av strømmen på oppvarming, så da sier det seg selv at det kan lønne seg å justere temperaturen litt.  For hver grad du kan senke temperaturen, og fremdeles ha det komfortabelt varmt i rommet, så reduseres kostnaden til oppvarming med 4-5 %.

På folkemunne sier vi at ’20 er bra for hue’. Så her er ett Hot tips! Finn frem favorittkosejakka og ullsokkene fra besta! Nattsenking på varmekabler og panelovner kan også gi noen ekstra kroner i lommeboken. 

4. Heldigvis er det vannkraft, da kan vi sløse

Nei og atter nei – sløse gjør vi ikke! I Norge både importerer og eksporterer vi strøm. Bruker vi mye strøm her til lands må vi importere strøm fra andre land som kanskje ikke har en like miljøvennlig produksjon som oss. Bruker vi mindre strøm kan vi eksportere strøm til andre land slik at de kan erstatte mer forurensende kilder. La oss ta vare på planeten sammen!

5. Det er dumt å ha en spotprisavtale

FEIL! I følge offentlige beregninger for de siste ti årene viser det seg at spotprisavtale er det mest lønnsomme valget. Spotprisen beveger seg opp og ned i takt med markedet. Ønsker du en mer forutsigbar økonomi kan det være lurt å velge en fastprisavtale når fastprisen er lav. Men som sagt, i det lange løp er det topp med spot.

Lurer du på noe om strømmen din, spør oss!

Kilde:
Enøk. SSB tall 2015-2019