Hvor mye strøm bruker dingsene?

 

Livet, som vi kjenner det, er bygget opp av elektrisitet. Det usynlige, som kommer ut av stikkontakten i veggen og gir liv til kjøleskapet, kaffetrakteren, komfyren, tannkosten, mobilen, ruteren – alt vi er så avhengige av hver dag. Men hvor mye strøm bruker egentlig de elektriske dingsene?

Det korte svaret er: lite. Mens det lange er litt lengre. Har du to minutter skal du få noen morofakta du kan dele i neste selskap eller bruke som icebreaker i en hvilken som helst anledning.

Er du en vanlig kaffeelsker?
Mange har nesten et religiøst forhold til kaffe. Spesielt morgenkaffen er hellig. Dagens første rykende varme kaffekopp kan ofte avgjøre om det blir en god eller dårlig dag. Åpenbart de andre koppene også, for flest arbeidstakere svarer «kaffe» på spørsmålet om det er noe de aldri kunne klart seg uten på jobben. Er du en helt vanlig kaffeelsker med helt vanlige kafferutiner, koster en helt vanlig kaffetrakter i bruk ca. 270 kroner i året.

Underholdning og de gøye dingsene
Ett år med normal TV-titting på en 55 tomers LED-TV koster deg 100 kroner i året. Et godt gammeldags stereoanlegg med 2 x 350 watt forsterker på behagelig lyttevolum koster 64,- kroner i året. Playstation 4 i heftig spillmodus 80 kroner, og lader du mobiltelefonen hver dag i ett år må du ut med 5 kroner – avhengig av hvilken mobil du har. Trådløse øreplugger 1 krone, bærbar PC rundt 35 kroner, robotstøvsuger 30 kroner og el-sparksykkel 90 kroner.

Uten mat og drikke duger ikke helten
Tar vi en tur ut på kjøkkenet, koster det deg 450 kroner i året å holde hvitosten, melken og de andre matvarene kjølig i kjøleskapet. Vanlig bruk av komfyren kommer på 720 kroner i året, brødristeren, 9 kroner. Lar du oppvaskmaskinen ta oppvasken koster det deg 660 i året – vel anvendte kroner – spør du oss. Tennene må du pusse, men du trenger ikke pusse de selv. En elektrisk tannbørste gjør antakelig jobben bedre og koster bare 1 krone og 50 øre å lade i året.  

Tromlene i vaskekjelleren går rundt, rundt, rundt
I vaskekjelleren snurrer tromlene om kapp. Reine klær koster deg 550 kroner i året, mens moderat bruk av tørketrommelen, rundt 450 kroner. Og vil du ha det lyst og trivelig inne må du bla opp med 1200 kroner i året for å få lys i lamper, spoter og down lights.

Smått er smått og oppvarming er Store Ulv
Oppsummerer vi smått og smått snakker vi fortsatt småpenger. Det dyreste du kan gjøre med strøm i huset er oppvarming og oppvarming av vann. Behagelig innetemperatur i ett år koster deg faktisk 14000 kroner, mens du for et normalt forbruk av varmt vann må ut med 4200 kroner.

Strømregningen i prosent

Vi minner om at strømregningen kan deles i tre:

  • 34 prosent er avgifter til staten
  • 33 prosent er nettleie
  • 33 prosent er faktisk strømforbruk


Av de 33 prosentene som utgjør strømforbruket går:

  • 60 prosent til oppvarming
  • 15 prosent til varmtvann
  • 15 prosent til elektriske apparater
  • 10 prosent til belysning

 

Så der har du det ­– morofakta om strøm. Lykke til med small-talken! 😉 

PS! Beregningene er basert på en strømpris på 90 øre per kWh inkl. nettleie og avgifter til Staten.

Morofakta-bonus!
Har du en elbil med et batteri på 75 kWh koster det 67 kroner og 50 øre å lade batteriet helt opp. En el-bli bruker i snitt 2 kWh pr. mil, og kjører du 20 000 km pr år må du ladet batteriet en gang i uken. På  ett år havner de elektriske drivstoffutgiftene på den nette sum av 3 578 kroner i året. Kjekt å vite det også, ikke sant?

Lurer du på noe om strømmen din. Spør oss!