Så tennes
tusen julelys

Julen og nyttårshelgen er for de fleste av oss tiden for familie og venner, god mat, levende lys og peiskos. Å lyse opp mørke hus i desember koster antakelig mye mindre enn de fleste tror. Her får du nyttige fun facts om julebelysning og strøm, og andre gode tips for juletiden.

Sjekk julebelysningen
Det kan være lurt å sjekke at den gamle julebelysningen virker i god tid før jul. Sjekk at den er i god stand, at det ikke er slitasje eller kutt i ledningene. Husk også at det er forskjell på innendørs og utendørs julebelysning. Ute må du kun bruke julebelysning som er beregnet til dette. Det samme gjelder for skjøteledninger. En skjøteledning som er beregnet for innendørs bruk, kan føre til strømgjennomgang, jordfeil og andre skader om den brukes ute. Utendørslys skal plugges i stikkontakter som er montert ute. Det kan også være en god sikkerhetsregel å slå av julebelysningen om natten, og når du ikke er hjemme.

Hvor mye tror du julebelysningen koster i bruk?
En gjennomsnittlig norsk julebelysning med tre adventsstaker, to julestjerner, en godslig julenisse i hagen og en på taket, og tre lenker med LED-lys, koster ca. 80,- kroner å bruke for hele julemåneden. Ikke så veldig mye, altså. Ingen grunn til mørke hus i desember.


LED-lys er en god ting
Når vi så vidt er inne på LED-lys; LED-lys bruker lite strøm og avgir lite varme. Å ha en adventsstake med LED-lys tent i én måned, koster kun 40 øre. Bytter du ut alle glødepærene i julebelysningen med LED-lys, koster julebelysningen i desember deg bare rundt 20,- kroner. Fordi LED-lys også genererer lite varme, er de også mindre brannfarlige enn vanlige pærer – og det er bra.

Vi går for 0 branner i julen
Desember er dessverre kanskje den verste brannmåneden i året. Julebelysning er med på å øke risikoen noe for brann i desember, men uoppmerksomhet under matlagingen er sammen med uforsiktig bruk av levende lys blant de de vanligste brannårsakene i jula.

Har du komfyrvakt?
Komfyrvakt er et bra tips i den sammenheng. Komfyrvakten kutter automatisk strømmen hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren, og er en ekstra trygghet om uhellet skulle være ute. I dag er det krav til komfyrvakt i alle nye boliger.

Les mer om komfyrvakt her

Pass ekstra godt på stearinlysene i julen
Levende lys er koselig, men vær nøye med å ikke plassere levende lys i nærheten av ting som kan brenne. En god regel er å alltid blåse ut lyset når du forlater rommet. Ellers finnes det også nå mye fint innen branntrygge, elektriske lys som kan stå på hele natten.


Bytt batteri i røykvarslerne
Skulle uhellet være ute og en brann oppstår, er det helt avgjørende at røykvarslerne virker. En god regel er derfor å bytte batteri i røykvarslerne én gang i året. 1. desember er røykvarslernes dag, og en fin dato til å sjekke røykvarslerne og bytte batteri.

Så, endelig. Når du har vasket gulvet, båret ved, matet fuglene, handlet mat, sjekket og montert julebelysningen, skiftet batteriene i brannvarslerne og fått julegavene i hus, puh, da er det vel bare å la julefreden senke seg.

God jul!

Lurer du på noe om strømmen din. Spør oss!