Slik kan du spare strøm

Visste du at du selv kan påvirke hvor høy eller lav strømregningen din blir? Selv om strømregningen består av både forbruk, nettleie og skatter, så er det absolutt smarte grep du kan gjøre. Trikset er å vite hvor du kan spare strøm.

Oppvarming er strømslukeren
Norge er et kjølig land å bo i. Det krever rett og slett litt mer å holde seg varm her nord – både inne og ute. I Europa brukes det mest gass og olje til oppvarming, mens vi i Norge stort sett bruker elektrisitet til å varme opp husene våre. Det betyr at oppvarming er den største strømslukeren i de tusen hjem.

Over halvparten til oppvarming
Faktisk går over halvparten av det årlige strømforbruket ditt til å varme opp boligen din.

I rene kroner utgjør det ca. 13 750,- for en gjennomsnittlig norsk husstand. Til sammenligning koster det 468 kroner å holde kjøleskapet kaldt og kjølig - i året.

Verdens enkleste spare strøm-triks
Den enkleste måten å spare strøm på er utvilsomt å senke innetemperaturen med 1 grad.  For hver grad du senker innetemperaturen reduserer du oppvarmingskostnadene dine med 5 prosent. Det er naturlig å kle seg i litt varmere klær om vinteren, og velger du en ullgenser hjemme også, slipper du å fryse. Anbefalt innetemperatur er mellom 20-22 grader, og hold det gjerne litt kjøligere på soverommet. Da sover du bedre også.

Varmekabler med nattsenking
Har du varmekabler i deler av huset kan termostat med nattsenking være en smart ting som vil redusere strømforbruket. Du trenger ikke ha det like varmt på badet og stuen om natten som om dagen.

Er varmepumpe noe for deg?
Varmepumpe er ikke bare godt for miljøet men den kan også spare deg for en del kroner. Riktig nok er en varmepumpe relativt kostbar i innkjøp, men den vil være lønnsom over tid. Men det er et men. Klimaet der du bor, og hva slags trapp du har i boligen din vil avgjøre hvor lønnsom en varmepumpe vil være for deg. En åpen trapp, der den varme luften kan sirkulere mellom etasjene, vil gi deg et bedre resultat.

Uansett vil du få et sunnere hjem med en varmepumpe, med bedre inneklima og jevnere temperatur. Luft-til-luft-varmepumpe er den vanligste type varmepumpe i Norge.

Du kan lese mer om varmepumper og hvilke du skal velge hos Enova.

Dyre dråper
Oppvarming av vann renner inn som en god nummer to av strømslukerne. Er du glad i en god, varm dusj skal du selvsagt ikke slutte å dusje, men det kan absolutt ha noe for seg å redusere dusjetiden i perioder med høye strømpriser. Husk også å tipse tenåringene i huset om det samme.

Sparedusj, eller kanskje ikke?
Et annet strømsparetriks er sparedusjen. Den reduserer mengden varmtvann du bruker, uten at det skal gå så mye utover den gode dusjfølelsen. For å sjekke om du har sparedusj kan du sette dusjen på fullt, og spyle i en vanlig vaskebøtte. Fylles bøtten i løpet av et minutt, har du ikke sparedusj.
PS! Vil du spare pengene sparedusjen koster og spare enda mer, kan du skru ned vannmengden når du dusjer, så enkelt. Reduser dusjstrålen og dusjetiden.

Bruk sunn fornuft
Ellers; ikke la komfyren stå på lenger enn nødvendig og varm ikke opp mer vann i vannkokeren enn du trenger. Og til slutt, det koster riktignok småpenger å lade mobilen, men på grunn av brannfaren skal du aldri lade om natten. Lykke til og sov godt!

Lurer du på noe om strømmen din. Spør oss!