Viktig om hastigheter

Du trenger kapasitet og hastighet

Vårt digitale bruksmønster forandrer seg parallelt med at stadig flere tjenester, som krever mer og mer av internettoppkoblingen, kommer til. Derfor er det viktig med både fart og kapasitet; farten avgjør hvor fort du kan laste opp og ned fra Internett, og kapasiteten er viktig for å opprettholde farten når mange er tilkoblet nettverket samtidig.

Viktig om hastigheter

Sammen med Altibox er vi opptatt av å levere den mest stabile bredbåndsløsningen, de høyeste hastighetene og overlegen kapasitet.

Men når vi snakker om hastighet er det også viktig å presisere hvilke hastigheter du kan forvente når du velger å oppgradere til høyere hastigheter.

Som fiberkunde av TAFJORD kan du velge mellom fiber-produkter med følgende hastigheter:

  1. Tafjord fiber 40/40 Mbps
  2. Tafjord fiber 80/80 Mbps
  3. Tafjord fiber 150/150 Mbps
  4. Tafjord fiber 300/300 Mbps
  5. Tafjord fiber 500/500 Mbps
  6. Tafjord fiber 1000/1000 Mbps

Makshastighetens utfordringer

Til og med 500/500 Mbps-produktet vil vi levere høyere enn angitt hastighet inn i boligen, slik at du kan oppnå disse hastighetene. Det er verdt å vite at hastigheter kan sammenlignes med batterikapasiteten på en mobiltelefon. På samme måte som hyppig bruk påvirker batterikapasiteten, er det flere faktorer som påvirker hastighetene du oppnår.

Når det gjelder gigabit-produktet, 1000/1000 Mbps, leverer vi i dag denne hastigheten inn i boksen som mottar fiberkabelen (fibermodem/hjemmesentral). Herfra er det imidlertid flere faktorer som sørger for at den reelle oppnåelse av internett-hastighet ligger mellom 92-96 prosent av angitt hastighet.

Årsaken til at dette produktet ikke har mulighet til levere høyere hastighet enn 1000/1000 Mbps inn i boligen, slik som vi gjør på de andre produktene, er at det finnes en begrensning på nodeutstyret som fordeler kapasiteten fra kjernenettet til den enkelte kunde. Hver kunde får en gigabit inn i veggen, men dette er den maksimale hastigheten fibernoden (fibersentralen i ditt område) er bygget for å håndtere. Når hjemmesentralen mottar signalene og begynner å kommunisere med internett, forsvinner noe av kapasiteten i såkalte IP-protokoller. Med de andre hastighetene kan vi kompensere dette ved å øke kapasiteten til den enkelte. Men i tilfellet med 1000/1000 setter noden begrensningen. Når behovet for økte hastigheter nok en gang øker, vil vi bytte ut disse med nodeutstyr for neste generasjon båndbreddebruk.

Slik måler du hastigheten din

For å måle den reelle hastigheten vi leverer inn i boligen din, anbefaler vi deg å koble en datamaskin direkte i hjemmesentralen (boksen som mottar fiberkabelen) og bruke speedometeret for å måle hastigheten. Det finnes mange forskjellige hastighetsmålere Nettfart og Ookla sin "speedtest" er noen av de mest brukte. Er det store forskjeller mellom hastighetene du oppnår når du er direkte koblet til hjemmesentralen og når du tester det trådløse nettet, bør du forsøke å lokalisere roten til problemet.


Det finnes nemlig en rekke fysiske faktorer i en bolig som vil bidra til å begrense hastighetene du oppnår i det trådløse nettet. Eksempler på dette er utstyr av eldre dato, vegger og gulv av betong, vannbåren varme, babycall, plassering av utstyr og flere andre faktorer.

Her kan du lese mer om hindringer for de trådløse signalene og hvordan du enkelt kan forbedre den trådløse opplevelsen hjemme.