Det finnes en rekke tiltak du kan gjøre for å redusere strømregningen din. 

 ETTERISOLERING. Holder huset ditt på varmen? Etterisolering er blant de mest energisparende tiltakene du kan gjøre. Samtidig gir det økt komfort og sunnere inneklima. 

 LUFT RASKT OG EFFEKTIVT! Luft med vidåpne vinduer og full gjennomtrekk i fem til ti minutter. Det er langt mer energieffektivt enn å ha vinduet på gløtt hele tiden. Skru av alle ovner mens du lufter.

 SENK INNETEMPERATUREN. En ideell innetemperatur er cirka 20 grader, pluss/minus en grad eller to.
Ved å senke innetemperaturen én grad sparer du om lag 5 prosent av energien som går til oppvarming årlig.

 FÅ KONTROLL OVER VARMEN. Med et varmestyringssystem kan du regulerer varmen eller skru den av og på etter behov, i stedet for å varme opp hele boligen hele døgnet. 

Trekker du for gardinene eller senker persiennene, forsvinner mindre av varmen ut gjennom vindusglasset.

Fyr med ved eller biobrensel hvis du kan, og hvis du bor slik at svevestøv i luften ikke er noe problem.

 SLÅ AV LYSET i rom du ikke bruker.

 BYTT TIL LED- ELLER SPAREPÆRER! For hver glødelampe du bytter ut med sparepære med samme lysstyrke, sparer du over 60 prosent av energien til lys. Spesielt viktig utendørs og på sommeren hvor belysningen ikke gir bidrag til oppvarming.

 SPAR PÅ VANNET! Ved å halvere tiden i dusjen, eller bytte til sparedusj kan du spare godt over tusen korner i året.

Sett temperaturen på varmtvannsberederen til 65-70 grader.

 SJEKK ENERGIMERKINGEN. Velg produkter med lavt energiforbruk når du skal kjøpe nytt. A-merkede hvitevarer er mye billigere i drift. 

Ny vaskemaskin? Velg en svanemerket modell. Oversikt over svanemerkede vaskemaskiner finner du på nettsidene til Stiftelsen Miljømerking. Kjør bare fulle vaskemaskiner.

Prøv å begrense antallet elektriske kjøkkenapparater.

 SLÅ AV TV-EN OG TV-SPILLET! Spillkonsoller bruker mye strøm - også når de ikke brukes aktivt til spilling. Skru av TV-en og andre elektriske apparater helt når de ikke er i bruk.

Husk at apparatene trekker strøm når de står i standby-modus. Kjøp gjerne en stikkontakt/forgrener med av og på-bryter, for å gjøre det enklere å skru apparater helt av.

Skal du bygge om eller bygge nytt, finner du mange gode råd om energibesparende løsninger på nettsidene til Enova. (enova.no)

Har du en gammel vedovn eller gamle panelovner, er det også mye å spare på å bytte til mer effektive utgaver. Du kan få økonomisk støtte til å bytte til en miljøvennlig oppvarmingskilde.

Installer et styringssystem. Styr panelovnene dine. Senk temperaturen om natten og når du ikke er hjemme. Komforten blir den samme, men forbruket går ned!. Det finnes mange typer styringssystem, fra en enkel løsning med en tidsbryter i stikk-kontakten til mer avanserte system som kan styre alle panelovnene i huset.

Bruk tettelister i alle sprekker! Fjern trekk fra gamle vinduer og dører. Ikke glem loftsluken om du har det!

Kjøp varmepumpe!

 HAR DU EN GAMMEL VEDOVN? Kjøp ny og rentbrennende ovn. Da får du mye mer varme ut av hver vedkubbe! Samtidig får du mye lavere utslipp av forurensing fra vedfyringen, til glede for alLe naboene. 

Ring Enova og spør om råd eller tilskudd til tiltak! Mange kommuner har også egne ordninger.

Lag en plan for sommeren. Mer omfattende isolasjonstiltak gir deg bedre komfort til neste vinter. Du kan for eksempel installere varmegjenvinning i ventilasjonsluften, isolere ytterveggene eller bytte gamle vinduer.

Kilde: Grønn hverdag, Enova.no, Norsk Teknologi