Sikre e-posten din!


E-post har blitt en av de vanligste kanalene for dataangrep. Ved å sikre e-posten blir det mindre muligheter for kriminelle til å stjele ID-en din og bruke e-postadressen til å sende ut phishing, spam eller i verste fall virus.

Fem gode råd som gjør deg tryggere på nett:

1. Bytt passord!
Det viktigste du kan gjøre for å beskytte e-posten din er å bytte passord ofte. Ikke undervurder viktigheten for et sterkt og godt passord! Du må heller ikke bruke samme passord til alle pålogginger.

2. Antivirus
Husk å oppdatere PC-en din med fungerende antivirus-program. Et antivirus-program skal beskytte deg mot spionangrep og skadelig virus, og hindre at informasjonen din ikke blir misbrukt.

3. Spam
Benytt et spam-filter for å sortere bort uønskede meldinger. Dette kan gjøres gjennom svartelisting av avsendere eller hvitelisting av e-poster som er godkjent. 

Vær oppmerksom på at spamfiltre også kan sortere bort e-post som du ønsker, så sjekk søppelposten din før du sletter den. 

4. Vedlegg
Vær våken når du du åpner vedlegg, selv om det kommer fra noen du kjenner. Vær spesielt obs på Microsoft Office-dokumenter (som kan inneholde skadelig kode) og komprimerte filarkiver som f.eks .zip (disse kan inneholde andre virusfiler.

5. Falske e-poster
Det en relativt enkel sak for svindlere å bruke et falskt kontonavn, forfalske en e-postadresse eller et luredomene. 

Har du en mistanke om at e-posten du har mottatt kan være falsk, er det lureste du kan gjøre å ta kontakt med vedkommende på en annen måte enn e-post og sjekke om de faktisk har sendt den til deg.

Se også flere gode nettregler på nettvett.no/e-postvett/