Fiber vs. trådløst bredbånd

Hvorfor skal jeg ha internett via fiber når jeg kan ha trådløst bredbånd via 5G?

Dette er et betimelig spørsmål når vi nå har god trådløs dekning «over alt». For hva er egentlig forskjellen mellom fiber og trådløst bredbånd - hva er best?

Hva er trådløst bredbånd og 5G?

Med trådløst bredbånd får du internett gjennom mobilnettet. Det vil si at signalene sendes via basestasjoner, gjennom luften.

5G, eller 5. generasjons mobilnett, er en stor oppgradering fra 3G og 4G. Stikkordene er enorme hastigheter og ekstrem kapasitet.

Ulempen med trådløst bredbånd er at du deler kapasiteten med alle andre som også kobler seg opp mot den samme basestasjonen. Dette vil påvirke kapasiteten og hastigheten. Vær og vind vil i tillegg påvirke kvaliteten på signalene.

Ubegrenset fart og kapasitet med fiber

Med fiberbredbånd får du internettsignalene direkte til husveggen din via en kabel. Det er dette som er forskjellen mellom fiberbredbånd og 5G. Ved bruk av fiberbredbånd er all kapasitet i linjen forbeholdt ditt hus. Kvaliteten på signalene, og kapasiteten, vil derfor ikke bli påvirket og forstyrret av andre.

Selv om det kan virke tungvint å måtte grave for å legge fiberkabel inntil husveggen din, er dette den beste teknologien. Med fiberbredbånd er du sikret  ubegrenset fart og kapasitet langt inn i fremtiden!

Utfordringen med fiberbredbånd, er at du må bo i et område der det bygges ut fibernett. Kostnadene med dette er høye, og for de fleste utbyggingsprosjekter kreves det et visst antall kunder for at det skal være økonomisk forsvarlig å starte utbyggingen.

Ja takk, begge deler!

Selv om den nye 5G-teknologien tar det mobile brebåndet et steg lenger, er konklusjonen at trådløst bredbånd og fiberbredbånd ikke erstatter hverandre. For å få et stabilt internett hjemme, der du skal se på TV, game, surfe og sitte på hjemmekontoret, er et kablet fibernett den definitivt beste løsningen.

Bor du, eller har du hytte eller fritidsbolig, i et område der fiber ikke er bygd ut, vil trådløst bredbånd være et bra alternativ. Dette vil som regel dekke behovet for enkelt bruk på fritiden.

Sjekk her om vi leverer fiber der du bor.

Få eksklusivt tilbud på mobil- og mobilt bredbåndabonnement fra Telia.