Kapasitet eller hastighet? Ja takk begge deler

Om ikke daglig så veldig ofte lesses du ned med tilbud og prat om internetthastigheter. Stadig raskere hastigheter. Men trenger du egentlig så stor hastighet?

Svaret er nei. Du trenger ikke den råeste internetthastigheten for å surfe på nettet, se en video på YouTube, streame en film på Netflix eller se TV. Til det kan du faktisk klare deg med relativt lave hastigheter. Men det du trenger er gjerne kapasitet – og det henger sammen med hastigheten.

Hvor mange bruker egentlig hjemmenettet

For det er kanskje ikke bare du som skal se semifinalen i håndball-VM på Sumo, kanskje samboeren vil se siste episode av Mesternes Mester samtidig som datteren ser på Orange is the New Black og fuglene vet hva sønnen finner på YouTube.

Fiber og «alt det andre»

Fiber kontra alternativene er vanskelig og enkelt på samme tid. Kort fortalt finnes det i dag ingen annen teknologi som gir deg kapasiteten til at flere kan bruke det samme nettet samtidig – uten at det merkes at flere bruker samme internettoppkobling. Og så kommer selvfølgelig alle de andre «dupedittene» i tillegg. De vi ikke tenker over. Nettradioen, kjøleskapet, vaskemaskinen, varmovnen, smartklokka osv. osv. The internet of things er over oss – og selv om disse ikke krever mye hver for seg, så utgjør hver enkelt likevel sin egen lille bekk.

Så nei, du trenger ikke maks hastighet for å oppdatere deg på smp.no, men du trenger kapasiteten det gir til alt det andre du ikke tenker over.