Sikre e-posten din!


E-post har blitt en av de vanligste kanalene for dataangrep. Ved å sikre e-posten blir det mindre muligheter for kriminelle til å stjele ID-en din og bruke e-postadressen til å sende ut phishing, spam eller i verste fall virus.

Det viktigste du kan gjøre for å beskytte e-posten din er å bytte passord ofte. Ikke undervurder viktigheten for et sterkt og godt passord! Du må heller ikke bruke samme passord til alle pålogginger.

Har du en e-postadresse som du sjelden eller aldri bruker kan det være greit å få den slettet. Ta gjerne kontakt med oss på support@tafjord.no om du har en @mimer.no-adresse som du vil ha slettet, så hjelper vi deg med det.

6 gode nett-råd:

  1. Unngå å bruke gratis trådløse nett. Nettkriminelle elsker gratis WiFi og det er enkelt for disse å få tilgang til bildene, videoene og meldingene dine. Bruk heller mobilt bredbånd. 
  2. Husk å oppdatere PC-en din med fungerende antivirus-program. Et antivirus-program skal beskytte deg mot spionangrep og skadelig virus, og hindre at informasjonen din ikke blir misbrukt. Inkludert i vårt internett-abonnement får du Trygg på nett. Husk å aktivere tjenesten på Min side Telia!
  3. Husk at svindlere og andre cyberkriminelle kan bruke alle tenkelige meldingskanaler for å nå deg, for eksempel e-post, SMS og sosiale medier. Skru på skepsisen dersom du merker at en melding prøver å fremkalle følelser av frykt, hastverk eller fristelser.
  4. Sjekk alltid avsenderens e-postadresse. I mange tilfeller er dette det enkleste tiltaket for å avsløre en svindel som leveres over e-post. Ja, e-postadresser kan forfalskes, men i svært mange tilfeller lar svindlerne være å forfalske, så dette tiltaket kan hjelpe deg langt på vei.
  5. Når det kommer til vedlegg, vær spesielt obs på Microsoft Office-dokumenter (som kan inneholde skadelig kode) og komprimerte filarkiver som f.eks. .zip (disse kan inneholde andre virusfiler).
  6.  Aldri godta aktivering av «innhold» eller «makroer» i Word eller andre Office-programmer, spesielt ikke om dokumentet prøver å overbevise deg om at dette er nødvendig. Kun godta slik aktivering dersom du er absolutt 100% sikker på hvem som har laget og sendt dokumentet.

Se også flere gode nettregler på nettvett.no/e-postvett/