Når hodet er i feriemodus er det gjerne fort gjort at vi glemmer å tenke på sikkerhet.

Når hodet er i feriemodus er det gjerne fort gjort at vi glemmer å tenke på sikkerhet.

Trygg på nett i sommer

 

Sommer er tid for ferie og avslapning, mens noen velger å "logge seg av", er det andre som av ulike grunner velger å pakke med seg jobbutstyr som PC og mobiltelefon.

Terskelen for å ta kontakt med IT-avdelingen er kanskje større når du forlater kontorlokalene, eller kanskje IT-avdelingen har lavere bemanning enn ellers.

Én ting er uansett sikkert: Hackerne tar aldri ferie! Derfor er det ekstra viktig å være trygg på nettet når du forlater kontoret. Sommeren har vist seg å være en typisk høysesong for nettsvindel og hackerangrep.

Er du en av de som tar med deg en del av jobben på ferie? Vi har samlet noen gode tips og råd, om hva som er viktig å tenke på slik at du kan beskytte deg selv og bedriften din på nett.

 

Gode råd for bedre sikkerhet i sommer:

1. To-faktor autentisering

To-faktor autentisering beskytter kontoene dine mye bedre enn om du bare bruker et passord. Derfor er det mange ulike systemer som nå tilbyr pålogging med sterkere autentisering. Dette gir innloggingen et ekstra sikkerhetsnivå.

2. Bruk sterke passord – for bedre cybersikkerhet

Vi er vanedyr, og vi liker å bruke det samme passordet flere steder. Det er lurt å bruke sterke passord for å unngå at noen får muligheten til å logge seg inn på alle enheter og kontoer. Ved å bruke forskjellige sterke passord, gjør du det sikrere for deg selv. Det er også å anbefale å bruke passordhvelv (password manager), de fleste sikkerhetseksperter anbefaler det. Da er det mye enklere å bruke sterke passord som er unike for hver konto.

3. Unngå åpne WiFi

Ved å bruke åpne WiFi øker risikoen for at noen kan ta seg inn i enheten din. Et åpent WiFi vil si et nettverk som ikke krever passord. Dette vil si at alle kan benytte seg av nettverket, og dette reduserer sikkerheten betydelig. Dersom det er mulig, er det best å ikke benytte seg av åpne WiFi.

4. Bruk en skylagringstjeneste – eller sikkerhetskopier dokumentene dine

Ta en sikkerhetskopi – dette er lurt hvis cybersikkerheten svikter. Det er veldig viktig å ikke bare ha dokumentene dine direkte på pcen. Dersom din telefon eller pc blir stjålet på ferie. Vil en sikkerhetskopiering av dokumentene dine eller skylagringstjeneste, sikre at du fortsatt har tilgang til det du trenger.

5. Vær bevisst på phishing

Phishing er en form for sosial manipulering der en angriper kan forsøke å lure noen til å utføre en handling. Dette kan være med hjelp av e-postvedlegg, klikke på en lenke eller betale en regning som er falsk. Det er viktig å være bevisst på at phishing kan skje fra både kjente og ukjente avsendere. Derfor er det alltid viktig å dobbeltsjekke hvilken adresse det kommer fra, og kontakte den som eventuelt skal være avsender, hvis man er usikker på om e-posten er legitim.

6. Vurder å ta i bruk VPN (Virtual Private Network)

VPN er med på å øke sikkerheten. En VPN-forbindelse er en kryptert tunnel mellom din enhet og bedriftens eller VPN-leverandørens nettverk. Dette fører til at det er vanskeligere for tredjeparter å spore aktiviteter, og stjele data.

7. Hold programvaren din oppdatert

For å ivareta datasikkerhet, er det viktig å holde operativsystemet og programvaren oppdatert. Ved å ha nyeste versjoner, er det flere sikkerhetshull som er tettet, enn på de eldre versjonene.