Beskytt barna på hjemmenettverket
Visste du at omtrent halvparten av alle småbarnsforeldre ikke tar i bruk noen form for foreldrekontroll for å skjerme barnas bruk av nettet? Det kan være risikabelt, i en tid hvor nettsvindel, uetiske spill og seksuelt innhold er lett tilgjengelig.
I dag får flere og yngre barn enn tidligere egen mobil, i følge Medietilsynets undersøkelser. Bruk av innstillinger kan begrense at barnet kommer over skadelig innhold, men det er ingenting som er 100 % sikkert. Husk at det er du som har ansvaret, følg med og oppmuntre til en åpen dialog om nettbruk.
56 prosent av småbarnsforeldrene sier familien ikke bruker foreldrekontroll. Av de som bruker foreldrekontroll, er det mest vanlig å bruke begrensninger på tv eller strømmetjenester og begrensninger på hvilke apper/spill barnet kan laste ned / spille (begge 23 prosent). Videre bruker 17 prosent foreldrekontroll som varsler når barnet ønsker å kjøpe innhold.
Trygg på nett holder vakt
Med Trygg på nett er det alltid noen på vakt - så slipper du å være det. Dette er din digitale sikkerhetspakke - for hele familien, og er inkludert for alle internettkundene våre. Dette er en tilleggsfunksjon som må aktiveres på Min Side. Den gir deg og familien en tryggere digital hverdag i hjemmet.
Hva er inkludert?
- Sikker lagring
- ID-tyveriforsikring og webhjelp
- Nettsikkerhet fra F-secure
→ Les mer og aktivér Trygg på nett
Trygghetstips fra Medietilsynet
Telia Trygg er alltid på vakt og stanser det aller meste. Likevel bør du selv også være oppmerksom, da svindlerne stadig finner nye metoder. Medietilsynet har heldigvis laget noen enkle trinn som du kan følge, for å effektivt trygge nettbruken for de yngre medlemmene av familien.
- Bruk foreldrekontroll.
En effektiv måte å holde styr på barnas bruk av internett i huset er å aktivere foreldrekontroll-funksjonen på ruteren. Bruk av innstillinger kan begrense at barnet kommer over skadelig innhold, men det er ingenting som er 100 % sikkert. Følg med underveis, det er du som har ansvaret. - Aktiver tidsbegrensning på mobil eller nettbrett
En rekke enheter lar deg sette tidsbruksbegrensninger direkte i operativsystemet. - Begrens innholdet på tjenestene
Flere apper lar deg blokkere ulike former for uønsket innhold. Flere og flere nettlesere har nå mulighet til å blokkere ikke-barnevennlige søk. På denne måten vil en rekke upassende nettsider, som pornografi, automatisk filtreres bort. - Vis barnet snarveier.
Det er vanskelig å lage avtaler med de minste barna. Vis hvordan de kan skru raskt av dersom noe er ekkelt eller skummelt, og be dem si ifra til deg med en gang etterpå. - Har barnet sett noe skremmende ved et uhell? Trøst og ro ned barnet, og snakk om det.
Barn kan komme utfor noe på nett de ikke skulle ha sett. Se selv på hva det var, og snakk om hva barnet følte rundt det. La barnet snakke fritt og lytt oppmerksomt. - Snakk sammen om innholdet
Det er vanskelig å skjerme barna totalt fra støtende innhold på nett. Hvis de kommer over noe som gjør dem redde eller usikre, er det lurt å snakke sammen. Trygghet starter med hvilke rammer du setter rundt mediebruk. Snakk om hva som kan skje, og vis barnet hvordan det skrur av skjermen dersom han eller hun opplever noe skremmende.