TV-tips når uværet herjer

Januar byr ofte på heftig vær. Temperaturene svinger mellom pluss og minus, og det er ikke uvanlig med en storm eller to. Vi har funnet frem variert TV-innhold om ekstremvær som du kan la deg fascinere av mens du venter på lysere tider. Her er noe for enhver smak.

Filmer
Se Bølgen på HBO Nordic om flodbølgen som slår inn mot Geiranger, eller Skjelvet på Nordisk Film om jordskjelvet som plutselig rammer hovedstaden. 2. juledag 2004 inntraff en av de største naturkatastrofene verden noensinne har sett da en kjempebølge skylte over Indonesia samt store deler av Thailand, Sri Lanka, India og Østkysten av Afrika. Filmatiseringen The Impossible er tilgengelig på Nordisk Film. Se Den perfekte stormen på SF Anytime med blant annet George Clooney og Mark Wahlberg som er fanget midt ute på Atlanteren i århundrets verste uvær. Om du er redd for hai bør du kanskje styre unna denne; Sharknado der en heftig tornado sveiper over Los Angeles og bringer med seg naturens aller mest blodtørstige rovdyr. Se den på SF Anytime.

Serier
Fra skaperen av The Wire kom serien Treme på HBO Nordic der du får historien om New Orleans etter den tropiske orkanen Katrina. På National Geographics kan du se Naturkatastrofer som tar for seg ulike katastrofale hendelser som har funnet sted opp gjennom tidene, blant annet jordskjelvet på Everest i 2015 eller i 2011 da et jordskjelv som målte 9.0 på Richters skala ble utløst på østkysten av Japan. For et litt mer historisk perspektiv kan du se NRK-serien I all slags vær om nordmenns forhold til vær gjennom 100 år.

Dokumentarer
Noen steder er mer utsatt enn andre og i 72 Dangerous Places to Live finner du ut hvorfor noen velger å bo i farlige omgivelser med fare for snøskred, brennende vulkaner og andre naturkatastrofer. Eller se Orkanjegeren på NRK om Josh som kjører rett inn i uværet når andre flykter. På samme kanal kan du også se Synkende byer der vi ser at stigende havnivåer og stadig mer ekstremvær truer flere byer. Om du er i et litt mer grøssende hjørne kan du se dokumentargrøsseren The wind på HBO Nordic om vanlige menneskers kamp mot naturens kraft. 

Noe for de minste
Brannmann sam - Helter i stormen (alle) SF Anytime
Den gamle brannstasjonen i Pontypandy skal stenges for å gi plass til en mer moderne stasjon. Charlie og Ben ser at en storm er på vei rett mot Pontypandy, og skynder seg for å varsle Sam. Og når det bryter ut brann på den nye stasjonen blir det bli en kamp mot klokka for Sam, som skal få kontroll på situasjonen.

Diddi - Merkelig vær (alle) NRK Super
Fransk animasjonsserie om spurven Diddi, giraffen Makeba og og de andre dyra fra Ubuyusletta i Afrika på nye eventyr. 

Tre Fu Tom - Tre Fu-Snø (alle) SF Anytime
Sikksakk lager en ny maskin som kan lage det perfekte været, men da han prøver å gjøre alle fornøyd, ender det hele i en katastrofe. Det er varmt, kaldt og snør og så tilbake til normalt, men uansett hvordan Sikksakk prøver, er ingen fornøyd spesielt lenge. Tom trenger DIN hjelp for å gjøre storværsmagi og beseire værkaoset som hans venner har skapt.

Podcaster
Lytt til Værpodden fra Meteorologisk institutt der du blant annet får svar på; hva er en tyfon? Hvor høyt blir havnivået i fremtiden? Kan man dø av hagl i Norge?  Tsunamier, vulkanutbrudd, tornadoer og jordskjelv; i podcasten Natural disasters diskuteres ulike naturkatastrofer. Om du er interessert i været generelt kan du høre podcasten Weather geeks der meteorologer diskuterer ulike vær-relaterte tema sammen med nye gjester hver uke.

 

⛈️ Det finnes ikke dårlig vær...